De kracht van gastvrijheid
Ik help organisaties bij het verbeteren van hun gastvrijheid en foodservice
Specialismen
- Samenwerkingen in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk
- Opstartbegeleiding, contractbeheer en (internationale) foodconcepten
- Marketingstrategiëen
- Projectmanagement
- Tenders en aanbestedingen
- Voedsel- en werkveiligheid
- Analyse huidige en meest ideale situatie
- Focus op kwaliteit
- Creatief en benaderbaar
- Duurzaamheid
Danny van Stiphout
Hoe kan eten en drinken een bijdrage leveren aan de missie en visie van middelgrote en grote werkgevers? Daar zoek ik de juiste cateraars bij.
Naast voeding gaat eten en drinken over professionaliteit, gastvrijheid en plezier. Het is altijd een prettig gespreksonderwerp dat verbindt.
Eten en drinken is echt andere koffie dan andere facilitaire diensten als schoonmaak of onderhoud. Het is mijn levensader, het is verweven met alles wat ik doe sinds de Hotelschool Den Haag, die ik heb vervolgd met een Master in Hospitality Management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarna heb ik vijfentwintig jaar van alles gedaan in horeca en catering; afwassen, keuken, bediening, management, operationeel management, verkoop en strategie; ik zit al vijfentwintig jaar ‘met de handen in het meel’. Ik ben Danny van Stiphout.
Eten en drinken in elk bedrijf
Aanbieden van eten en drinken aan medewerkers en gasten speelt een belangrijke rol in bedrijven. Denk aan aantrekkelijk werkgeverschap voor het vinden en behouden van goede mensen. Zo zijn jongeren gewend om overal eten en drinken te kunnen kopen en nemen zij geen broodtrommel meer mee naar kantoor. Tegelijk moet je de meer traditionele doelgroep niet uit het oog verliezen. Wat de verhoudingen zijn en hoe je dat inricht, is afhankelijk van het type werkgever.
Een installatiebedrijf zoekt bijvoorbeeld geen hippe food corner, maar gezonde voeding voor mensen die zwaar fysiek werk doen, met veel eiwitten en voldoende koolhydraten, maar dan wel minder suiker. Een verkooporganisatie heeft vaak weer een heel andere behoefte.
Catering als onderdeel van de bedrijfsfilosofie
Vaak doen bedrijven catering erbij als vanzelfsprekend onderdeel van de faciliteiten. Als de catering echt een erkend en gewaardeerd onderdeel is van de bedrijfsfilosofie, zie je het team opleven, ze hebben plezier in hun werk. Elke keer als ik dat voor elkaar krijg, kan ik daar enorm van genieten.
Het begint ermee dat een werkgever zelf de doelstellingen bepaalt: wat wil je bereiken met eten en drinken? Ik vind het geweldig om bedrijven te begeleiden om daar een visie voor op te stellen. Vervolgens ga ik in gesprek met hun cateraar, of ik ga op zoek naar een nieuwe cateraar die beter bij ze past.
Opdrachtgevers zijn verantwoordelijk voor de catering, dus wat wil je ermee bereiken? Wil je alleen mensen voeden, wil je een aantrekkelijke werkgever zijn voor je personeel, wil je een instagrammable bedrijfsrestaurant, wil je gezond en duurzaam eten bieden?
Mede door corona is de catering bij veel bedrijven ingezakt. Ik wil de gezelligheid, de trots en het enthousiasme weer terugbrengen. Dan hoor ik medewerkers op de gang er enthousiast over vertellen dat het lekker en gezellig was. Dat lukt vooral omdat het cateringteam weet wat de medewerkers verwachten, goed met elkaar samenwerkt en met passie het vak uitoefent.
Personeelstekort
Zoals overal, kampt ook deze sector met personeelstekort. Daar houd ik rekening mee in de contracten met cateraars en een flexibele inrichting van cateringlocaties. Bij de inrichting van een bedrijfsrestaurant van een grote organisatie voor publieke diensten heb ik de uitgiftecounters, de bar en het werkcafé ingericht, zodat de cateraar er zowel met een groter als met een kleiner team kan werken. Een espressobar met de hele dag een barrista klinkt aantrekkelijk, maar het levert weinig op als je producten aanbiedt voor twee of drie euro waar je tien minuten op moet wachten. Zeker als op de eigen verdieping de koffie gratis is.
Dan pleit ik voor een goed ingericht werkcafé met heel goede volautomatische koffie en verse melk tegen gereduceerde prijs. Dat werkt als een trekker naar die plek en levert meer toevallige ontmoetingen op. En dat leidt weer tot meer samenwerking en initiatieven. De gastvrijheid is in dat geval in te vullen met een host die de gasten ontvangt en misschien een tweede kop koffie brengt als ze in het werkcafé in overleg gaan. Dat heeft meer effect dan een barrista die de helft van de dag niets te doen heeft en verder met de rug naar je toe staat.
Zo vind ik het ook belangrijk dat de mensen achter de counter echt iets kunnen vertellen over het eten, dat ze ook echt zelf bereid hebben.
Alleenstaande medewerkers kun je ’s middags een goede maaltijd voorzetten, zodat ze ’s avonds niet meer hoeven te koken. Of bijvoorbeeld een verse, betaalbare en professioneel bereide maaltijd meegeven voor een relatief lage prijs.
Strategie en visie
Naast mijn specialisme ben ik ondernemer en ken ik de uitdagingen van het werkgeverschap. Met Britse consultants heb ik de catering ingericht voor een Europese organisatie met twaalfhonderd medewerkers in het Verenigd Koninkrijk. We hebben de organisatie aantrekkelijker gemaakt voor cateraars met topkwaliteit, door veel meer resultaatgericht uit te vragen, in plaats van een dichtgetimmerde uitvraag met regels en verplichtingen. Dat heeft een aantal aantrekkelijke inschrijvingen opgeleverd.
Veel contacten tussen bedrijven en cateraars gaan alleen over geld en zijn niet transparant. Door mijn brede ervaring, zowel in de uitvoering als op managementniveau, kan ik aan beide kanten meedenken en bouw ik aan wederzijds vertrouwen. Zo ontstaat er openheid en kunnen cateraar en opdrachtgever wensen en mogelijkheden op elkaar afstemmen.
Er wordt veel gezegd en geschreven over Rapid Impact Contracting en Vested. Ik zie gezamenlijke ambities, flexibiliteit en openheid als een normale en gezonde manier van contractering. Daar heb je geen gepatenteerde of gecertificeerde aanbestedingsmethode voor nodig. Uitgaande van gezamenlijke ambities werken we samen toe naar het resultaat. Zó ben ik gewend om aan te besteden; vertrouwen op de relatie, openheid en gezamenlijk investeren in kwaliteit met een gezamenlijke verantwoordelijkheid.
Ondernemende cateraar?
Veel aanbestedingen beginnen met de voorwaarde dat een cateraar ondernemend moet zijn. Dat kan alleen als contractbeheer de blijvende aandacht van de opdrachtgever krijgt – dat is een constant proces. Zo creëer je partnership en trek je ondernemende cateraars aan. Cateraars kunnen alleen echt ondernemend werken, als je samenwerkt met de hele keten. Dat kun je niet bij één schakel neerleggen, net zo min als je ondernemerschap van je personeel kunt vragen als je daar geen ruimte voor biedt. Vertrouwen is daar een voorwaarde voor.
Nieuwsgierig
Ik vind het leuk om de catering te verbeteren als mijn klanten geen mogelijkheid meer zien tot verbetering. Soms concreet, door het cateringteam te vertellen wat ik verwacht en soms door hun visie te vragen; ik stuur aan en ik motiveer. Daarna zie ik veel facility managers weer terugkeren en zelf ook weer lunchen in het bedrijfsrestaurant. Dat vind ik echt belangrijk: dat onze opdrachtgever nieuwsgierig is en komt kijken wat er gebeurt.